• Menu

  • Shop

  • Languages

  • Accessibility
Visiting Info
Opening Hours:

Sunday to Thursday: ‬09:00-17:00

Fridays and Holiday eves: ‬09:00-14:00

Yad Vashem is closed on Saturdays and all Jewish Holidays.

Entrance to the Holocaust History Museum is not permitted for children under the age of 10. Babies in strollers or carriers will not be permitted to enter.

Drive to Yad Vashem:
For more Visiting Information click here

De geschiedenis van Hannelore Klein-Grünberg

Hannelore Klein-Grünberg's biografie staat centraal in deze onderwijseenheid. Het toont verschillende, centrale gebeurtenissen uit de tijd van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog op basis van een concrete biografie. Het toont mensen in conflict- en besluitvormingssituaties, beschrijft dilemma's en illustreert transnationale levenswijzen. Het lot van de familie Klein was verbonden met de vaart van de St.Louis, een schip waarop in mei 1939 meer dan 900 Joden probeerden uit te wijken van nazi-Duitsland naar Cuba. Hoewel de passagiers uitgerust waren met geldige immigratiedocumenten naar Cuba, dat de meeste emigranten op weg naar de Verenigde Staten als een tussenbestemming beschouwden, deed zich tijdens de overtocht een verrassende verandering in hun lot voor: de Cubaanse regering verklaarde de immigratiedocumenten van de joodse vluchtelingen ongeldig en weigerde om ze aan wal te laten gaan in Cuba. De St. Louis moest terugvaren naar Europa. Vanwege de hardnekkige inzet van de kapitein, Gustav Schröder, die later door Yad Vashem werd erkend als een "Rechtvaardige onder de Volkeren", werd er op het laatste moment eindelijk een oplossing bedacht waardoor vluchtelingen konden worden toegelaten tot de landen Engeland, Frankrijk, België en Nederland. Hannelore Klein werd samen met haar familie gerekend onder de passagiers van de St. Louis en belandde uiteindelijk in Nederland. Nadat Nederland was binnengevallen, werden Hannelore en familie gedeporteerd naar Westerbork, later naar Theresienstadt en naar Auschwitz.  Na de oorlog vestigde Hannelore Klein Grünberg zich in Nederland. Ze stierf in Amsterdam in 2015.

In deze les wordt de leerlingen toegangen tot het verleden gegeven met inbegrip van de subjectieve ervaring van de huidige leerlingen. Dit studiepakket is ontworpen voor leerlingen vanaf hun 15e levensjaar, van alle schooltypen.

Lerarenbegeleiding

 

Materialen voor de leerlingen   

Materialen voor de leerlingen

Tijdlijn  

Tijdlijn

Woordenlijst  

Woordenlijst
Previous Next