ביקורו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביד ושם

23 במאי 2017

למידע נוסף...

ביקורו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביד ושם, 23 במאי 2017

אודות המתנה

ספר זכרונותיה של אסתר גולדשטיין
ספר זכרונותיה של אסתר גולדשטיין

רפליקה של אלבום אישי מתקופת השואה שהוענקה לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ

ספר זכרונותיה של אסתר גולדשטיין הוא אחד מבין מאות אלפי הפריטים האישיים השמורים לדורות הבאים בארכיוני יד ושם.

בספר הזכרונות רשמו בני משפחתה וחבריה של אסתר מסרים של תקווה וחברות נצחית. חלק מהדפים מעוטרים בציורים תמימים ומלאי תקווה, ואחרים מכילים תצלומים של יקיריה.

אסתר נולדה בשנת 1926 ביואכימשטראסה שבברלין להוריה בלימה ודוד גולדשטיין, שהיגרו מפולין לגרמניה שנתיים לפני לידתה. היא הייתה אחות למרגוט ולהיינץ (חיים). בשנת 1938, בצל רדיפת היהודים על ידי הנאצים, ניסתה המשפחה להגר מגרמניה אך ללא הצלחה. אסתר וכל בני משפחתה הקרובה נספו בשואה. רק מרגוט שרדה.

לאחר השחרור חזר בן דודה של אסתר, דוד ורנר, לבית משפת גולדשטיין בברלין ושם קיבל מאחת השכנות קופסת מסמכים שעליה שמרה השכנה במשך כל המלחמה. בין המסמכים היה ספר הזכרונות, ואותו נתן דוד למרגוט. בשנת 2006 תרמה מרגוט את ספר הזכרונות ליד ושם למשמרת עולם.

ההקדשות בספר הזכרונות מבטאות מסירות משפחתית וקשר עמוק ליהדות. ההקדשה הראשונה נרשמה בספר בשנת 1937, כשאסתר הייתה בת 11, והאחרונה נכתבה ב-16 בספטמבר 1942, כחודש לפני גירושה של אסתר לריגה שבלטביה ורציחתה.

מרגוט מסרה ליד ושם דפי עד ובהם הנציחה את בני משפחתה שנרצחו: הוריה בלימה ודוד, אחותה אסתר ואחיה היינץ.

כמיליון וחצי ילדים יהודים נרצחו בשואה. רובם כמעט שלא הותירו אחריהם שריד – קומץ תצלומים ומעט חפצים אישיים. ספר זכרונות יקר-ערך זה מאפשר התוודעות לחייה של נערה צעירה שחייה הקצרים נקטעו באלימות.

"אל תשכחי אותי", הייתה ההקדשה שכתבה בספר חברתה לכיתה של אסתר, סוניה שטרנגר, שגורשה לאושוויץ ב-1943.

"אהבי את החיים ואל תחששי מן המוות, האמיני באל ובעתיד טוב יותר", כתבה בספרה של אסתר בת כיתתה בלה לסורה. בלה גורשה לאושוויץ ב-1943 ושם נרצחה.

להמשך קריאה

אוהל יזכור

אוהל יזכור

ב-1961 נחנך ביד ושם אוהל יזכור, המבנה הראשון להנצחת השואה שהקים יד ושם בהר הזיכרון.

אוהל יזכור הוא מבנה מרשים בעל צורת אוהל שקירותיו עשויים סלעי בזלת ענקיים שהובאו מאזור הכינרת. על רצפתו חרוטים שמותיהם של 22 מחנות ריכוז והשמדה, גאיות הריגה ומחנות מעבר ידועים לשמצה מקרב מאות אתרי ההשמדה שהוקמו באירופה.

במרכז אוהל יזכור בוערת אש התמיד בגביע ברונזה שבור שמאירה את האוהל ועשנה מיתמר אל על מבעד לארובה בגג. סמוך לאש מוצב לוח אבן ומתחתיו טמון אפר קרבנות שהובא ממחנות המוות. אוהל יזכור משמש מקום התכנסות מרכזי שבו מתקיימים טקסי הזיכרון לזכרם של הנרצחים בשואה.

אדריכל: אריה אלחנני, פסל אש התמיד: קוסו אלול, שער דרומי: דוד פולומבו, שער מערבי: בצלאל שץ