• Menu

  • Shop

  • Languages

  • Accessibility
Visiting Info
Opening Hours:

Sunday to Thursday: ‬09:00-17:00

Fridays and Holiday eves: ‬09:00-14:00

Yad Vashem is closed on Saturdays and all Jewish Holidays.

Entrance to the Holocaust History Museum is not permitted for children under the age of 10. Babies in strollers or carriers will not be permitted to enter.

Drive to Yad Vashem:
For more Visiting Information click here

Синагога у Прашкој улици

Узраста: 14-16

Разлози

Ова лекција пружа ученицима могућност да стекну сазнања о животу Јевреја у Загребу пре Холокауста. Ученици ће у овој лекцији проучавати јеврејски симболизам и традицију. Сазнаће о постојању загребачке јеврејске заједнице и њеним јединственим карактеристикама у контексту јеврејског света. Учење о животу Јевреја пре Холокауста од велике је важности за даље проучавање нацистичке ере и Холокауста. Само ако се схвати у коликој су мери Јевреји били део Европе и европске културе може се повезати убиство људских бића за време Холокауста и не само што се тиче броја жртава. Надаље, представљајући ученицима ту јеврејску заједницу помоћи ћете им да доживе јеврејски народ не само као жртву већ и активне и ангажоване становнике Краљевине Југославије.

Загребачку синагогу срушиле су усташе у периоду између јесени 1941. и пролећа 1942. У то време Јевреји на територији Независне државе Хрватске били су прогањани и убијани. Ми, као педагози, немамо начина да променимо историјски ток или исправимо учињене погрешке, али имамо прилику да на неки начин позитивно утичемо и побољшамо будућност. Наставним планом ове лекције пред себе постављамо изазове таквим схватањем. Слушајући сведочења Јевреја у НДХ ми ћемо симболички пононо изградити загребачку синагогу са нашим ученицима и по могућности стећи боље разумевање онога што је изгубљено.

Циљеви

  • Ученици ће савладати значење јеврејског симболизма.
  • Ученици ће се боље упознати с југословенским Јеврејима пре Другог светског рата.
  • Ученици ће стећи сазнања о јединственим карактеристикама мањина.
  • Ученици ће прочитати сведочења и расправљати о важности коришћења различитих извора.
Лекција поступку
Изводи из лексикона о јеврејској традицији