בין אלפי המשתתפים היו תלמידי חטיבות ביניים, תלמידי ישיבות תיכוניות ואולפנות, חברי תנועות נוער ומכינות קדם-צבאיות ומתנדבי שירות לאומי – והם כולם סיירו באתרי יד ושם, השתתפו בסדנאות, הקשיבו להרצאות ונפגשו עם אנשי עדות.
אחת הפעילויות החדשות שהתקיימו השנה לציון עשרה בטבת הייתה "בעקבות עקבות אדם" – פרויקט ייחודי שנבנה כערכה לימודית עבור מורי החינוך הממלכתי הדתי (חמ"ד). במסגרת הפעילות התחקו התלמידים אחר דמויותיהם של שבעה יהודים, ששולחו אל מותם ממקומות שונים באירופה: יצחק רודושבסקי מווילנה, רחל ביהם מלודז׳, הרב נתן קאסוטו מפירנצה, הרב שמעון דסברג מאמסטרדם, קרול דויטש מאנטוורפן, טמה שניידרמן מוורשה והיינץ פרוסניץ מפראג.
הפעילות במיזם החדש שמה דגש בתפיסת עולמם של אותם אנשים, וכן בחייהם ובבחירות שעשו בשנים ובחודשים האחרונים לחייהם. כל משתתף משתמש במפה וירטואלית (Google Earth) של אירופה כדי להתמקד באתר מסוים, כגון בית הכנסת הגדול בפירנצה או תחנת השילוחים בלודז', ושם הוא פותח את הקישור לדמות ששולחה מאותו המקום.
לכל דמות מצורפת מצגת המאפשרת לתלמיד ללמוד על אותו אדם, ועל הדברים שכתב בתקופה האחרונה של חייו, לעתים ממש בדרך אל מותו.
כך התלמיד רואה את המסלול האחרון של אותו אדם לאור הנושא השנתי של יד ושם השנה "מסילות אל האבדון – שילוחם של היהודים בתקופת השואה".
"הערכה מציעה למורה ללכת בעקבות אדם יהודי שלא שרד, אבל הותיר אחריו עקבות ייחודיים", מסבירה מנהלת מחלקת השתלמות מורים בישראל שרית הוך-מרקוביץ.
"העקבות האלה באים לידי ביטוי במעשים אחרונים, במכתבים, ביצירות אמנות, בדרשות ועוד. הלימוד מעמיק באמצעות חומרים ארכיוניים המצויים בידינו, ומאפשרים הצצה אל מי שהיו אותם בני אדם. באופן זה אנו מקווים שאותם מספרים גדולים ובלתי נתפסים ואותן רשימות שמיות ארוכות יהפכו לאנשים, אנשים שנוכל לשמוע אודותיהם בקולם שלהם דרך הדברים שהם כתבו ויצרו. העקבות שהותירו הם צו הזיכרון וצו ההמשכיות שנשלחו אלינו, בני הדורות הבאים, ומהווים הדהוד למשמעות חייהם ולעולמם הרוחני".
הפעילות עצמה התחילה בבקעת הקהילות ביד ושם בשיעור קצר על משמעות השמות. הנושא שעלה בשיעור פתח דיון פילוסופי על העקבות שאדם משאיר בעולם ועל המדרש על השם שאדם קונה לעצמו בעולם, ובסיומו צפו המשתתפים בסרטון הדלקת המשואות של פרופ׳ קלמן פרק וקיימו דיון על המסרים העולים ממנו. בתום הפעילות השתמשו המשתתפים במפות Earth Google כדי להתרכז בכותל המערבי. לפרק המסכם צורפה קריאה מזיכרונותיו של נפתלי לאו לביא )אחיו הגדול של הרב הראשי לשעבר ויושב ראש מועצת יד ושם, שורד השואה הרב ישראל מאיר לאו( על הפרידה מאביו הרב משה חיים לאו. במעמד הפרידה בין השניים הפציר בו אביו לעלות לארץ ישראל לאחר המלחמה בסימן "ושבו בנים לגבולם".
בנוסף לפעילויות החינוכיות של בית הספר הבין-לאומי להוראת השואה, קיים יד ושם סיורים מודרכים מיוחדים לציון עשרה בטבת בבית הכנסת ביד ושם ובמוזיאון לאמנות השואה. ניתן לצפות בערוץ היוטיוב של יד ושם באירוע המקוון של יד ושם לציון עשרה בטבת, שבו הרצה הרב דוד סתיו, יושב ראש ארגון רבני צהר, על הנושא "הקדיש מבט על עבר ועתיד".
הכתבה הזו הופיעה במקור ביד ושם ירושלים, גיליון 97.