Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies

ABSOLVENT ÎN LUMINA REFECTOARELOR


În fiecare an International School for Holocaust Studies organizează sute de activităție ducaționale, în numeroase limbi, pentru peste 300000 de elevi și profesori din Israel și din lume. În acest articol este prezentat unul dintre absolvenții școlii și ce a realizat de la absolvire:

Horaţiu Suciu
România

James Joseph McIntosh

Horațiu Suciu este profesor la Colegiul Național ”Iulia Hasdeu” Lugoj, un liceu din vestul României, din apropierea graniței cu Ungaria. După participarea la seminarul organizat la Yad Vashem, pentru profesorii din România, în 2008, Suciu și-a dedicate energia în predarea Holocaustului elevilor săi. Munca lui l-a inspirit și pe tatăl său, profesor de istorie de asemenea, să participle la seminarul de la Yad Yashem.

Deși, în școala în care lucrează, Suciu are timp și resurse limitate pentru predarea istoriei, el a făcut din studierea Holocaustului o prioritate. Un proiect extreme de creativ fost realizat cu elevi cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani: elevii au făcut cercetări legate de Eva Deutsch, o supraviețuitoare a Holocaustului din Romania, și i-au spus povestea de dinainte, din timpul și de după Holocaust, într-o nuvelă grafică.

Povestea începe cu o introducere în viața timpurie a Evei Deutsch și descrie o copilărie tipică: mersul la școală, serbările cu dans, sărbătorile în familie și vizitarea magazinelor de jucării. În 1940 România a fost nevoită să cedeze Ungariei teritoriul în care trăia familia Evei Deutsch. Cum tatăl ei era un veteran al Primului Război Mondial familia Deutsch a fost în siguranță, cel puțin o perioadă. Însă, situația s-a deteriorate repede, pe măsură ce guvernul maghiar a instituit legi anti-evreiești, interzicând, de exemplu, accesul evreilor în universități și trimițându-i în detașamente de muncă forțată. În martie 1944, jandarmii maghiari au deportat familia Deustsch la Auschwitz, unde germanii i-a ucis pe părinții Evei.

Forțată să muncească la o fabrică de armament dintr-un lagăr Eva Deutsch a reușit să saboteze uzina și să cauzeze o explozie, forțându-i pe germane să o deporteze, împreună cu ceilalți prinzonieri, la Theresienstadt. Armata sovietică a eliberat lagărul în 8 mai 1945, dar Eva nu s-a putut întoarce acasă. La sfârșitul războiului un străin locuia în casa ei și ea a fost nevoită să locuiască pe unde a putut până în 1948, când la întâlnit pe soțul ei, Gyula.

”Mărturiile supraviețuitorilor Holocaustului sunt destul de lungi și greu de citit pentru elevi,” a explicat profesorul Horațiu Suciu. ”De aceea am venit cu această idee: realizarea și publicarea nuvelei grafice, în speranța că elevii vor putea citi și înțelege mai ușor. Cea mai mare surpriză am avut-o când am început să folosesc acest material în clasă. Elevii s-au implicat total în realizarea sarcinilor pe care le-au primit de rezolvat pe baza materialului.”

O problemă importantă cu acest tip de material este relația dintre ficțiune și realitate, și Suciu s-a asigurat că elevii înțeleg că această carte nu este o ficțiune integrând în predare alte tipuri de resurse: fragmente din mărturiile originale, fotografii, hărți, link-uri la informații online și altele. În speranța că și alți profesori vor găsi acest material folositor, la sfârșitul fiecărei povești se găsesc sugestii pentru câteva posibile activități didactice.

Profesorul Horațiu Suciu a primit o un grant din partea International School's - European Department prin ICHEIC Humanitarian Fund pentru publicarea poveștilor în română și engleză. Așa cum cere filosofia de predare a Yad Vashemului nuvela grafică prezintă viața și încercările prin care a trebuit să treacă poporul evreu în timpul Holocaustului, fără utilizarea unor imagini tulburătoare.

Unii dintre foștii elevi ai școlii, care au lucrat la acest proiect, s-au întors să lucreze cu elevii mai tineri, pe baza acestui material. Împreună cu Centropa, Central Europe Center for Research and Documentation, Suciu a realizat mai multe prezentări ale nuvelei pentru profesorii din România. ”E important să privim Holocaustul din punctual de vedere al copiilor,” concluzionează Suciu. ”Aceasta este o perspectivă în care trebuie să investim.”

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Blog