Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies


 

 

 

 

Első rész:

Jákob Lili családja – egy történelmi fényképalbum
Jákob Lili és a bilkei zsidó közösség Auschwitz-Birkenauba


Foglalkozásterv

A foglalkozást kezdhetjük úgy, hogy a diákokkal elgondolkozunk a fotóalbumok jelentőségéről általában, hiszen ez az oktatási egység Jákob Lili és családja fényképeit helyezi a középpontba.

 • Általában milyen képeket találunk egy családi albumban? Milyen eseményekről készülnek képek?
  Irányadás a tanárnak a válaszokhoz:
  Családi események: születésnap, utazások, kerti partik, összejövetelek, kisbaba születése és minden olyan esemény, amit megőrzünk és emlékezni akarunk rá.
 • Szeretitek a fényképalbumaitokat nézegetni? Miért? Mit tudhat meg egy idegen egy ilyen albumból?
  Irányadás a tanárnak a válaszokhoz:
  Egy idegen felfedezheti, hogy ki a legfontosabb számunkra; az album tükrözi a családunkat, társadalmunkat, vallásunkat – egyszóval identitásunkat.

A képeknek is van egy történelmi kontextusa. A felfedezésre váró album Jákob Lili albuma. Mire számíthatunk, mit találunk majd egy ilyen albumban?
Ahhoz, hogy jobban megválaszolhassuk ezt a kérdést, ismerkedjünk most meg néhány részlettel.


Lili 1926-ban született egy akkor csehszlovákiai kisvárosban, Bilkén.

 • Mi jellemzi a századforduló elején készült családi képeket és mi a maiakat?
  Irányadás a tanárnak a válaszokhoz:
  A 20. század első felében az emberek kevesebb képet csináltak, mint ma és a családi képek gyakran fényképész műtermekben készültek. Az emberek kiöltöztek erre a különleges alkalomra és mereven pózoltak a fényképezőgép előtt. A legtöbb kép fekete-fehér volt.

Lili egy fiatal zsidó nő volt. A képek Lili albumában 1944-ben készültek.

 • - Megváltoztatja-e az albummal kapcsolatos várakozásaidat ez a tény?

Mi történt az európai zsidók többségével az 1940-es évek elején? Azért, hogy megválaszolhassuk ezt a kérdést, előbb meg kell határoznunk a holokauszt fogalmát és több általános tényt is meg kell ismernünk a korszakkal kapcsolatban.


A holokauszt
A holokauszt során körülbelül 6 millió zsidót gyilkoltak meg a német nácik és a velük együttműködők. 1941 nyara – amikor a németek megtámadták a Szovjetuniót – és 1945 májusa, az európai háború vége közötti időszakban a náci Németország és cinkosai minden egyes zsidót ki akartak irtani. A németek rasszista és antiszemita ideológiája szerint a zsidók egy alsóbbrendű faj, amely veszélyezteti az emberiséget és ezért annak nem szabad léteznie. A zsidók diszkriminációja 1933 januárjában, Hitler hatalomra kerülésével kezdődött meg; ezért sok történész ezt az időpontot tekinti a holokauszt-korszak kezdetének. A hitleri uralomnak nemcsak a zsidók voltak az áldozatai, de ők voltak az egyetlen csoport, akiket a nácik teljes egészében el akartak pusztítani. A németek sokféle módszert használtak a zsidók meggyilkolására, végül speciális koncentrációs táborokat építettek, amelyek a zsidók kiirtásának központjai voltak. A legnagyobb és legismertebb Auschwitz-Birkenau volt, amit a megszállt Lengyelországban hoztak létre. A zsidókat egész Európából – Lengyelország, Németország, Csehszlovákia, Magyarország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Görögország, Norvégia és más országokból – hurcolták oda, hogy ott meggyilkolják őket.

 • Megjegyzés:
  A tanároknak szóló segédanyag átfogóan ismerteti a tábor történelmi kontextusát.

1944 zsidó húsvétjának utolsó napján a zsinagóga udvarában gyűjtötték össze a zsidókat Bilkén, a Kárpátok egyik kisvárosában, mely ekkor Magyarországhoz tartozott. Jákob Lilit és családját másokkal együtt a túlzsúfolt beregszászi gettóba zárták, ahol kb. 10.000 zsidót gyűjtöttek össze Beregszászról és a közeli városokból, falvakból. Néhány nappal később négy, férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel teli vasúti transzport hagyta el a gettót, amely május 26-án reggel érkezett meg Auschwitz-Birkenauba. A deportáltak között volt Lili és családja is.
Az albumban képeket találunk Liliről, fivéreiről, nagymamájáról és nagypapájáról, amikor Auschwitz-Birkenau vasútállomásának rámpájára érkeztek. Ezek a képek nem egy családi vakáción vagy nyaralás alatt készültek. Ezeket két SS fényképész készítette az Auschwitz-Birkenau-i táborban. (Képek: 1–4)

 • Miért készültek ezek a fényképek? Hogyan kerültek hozzánk?

Folytassuk Lili történetét!

 • Mi történt Lilivel és a családjával, amikor megérkeztek a táborba, és egyszer csak kinyíltak a vonat ajtói?
 • Milyen információkra tehetünk szert ezekből a képekből? Kezelhetjük-e történelmi tényként ezeket az információkat?
  Irányadás a tanárnak a válaszokhoz:
  Levonhatunk néhány következtetést a képekből, de a történélmi hitelesség érdekében további bizonyítékokra lesz szükségünk.
 • Milyen, a holokauszt idején készült képeket ismersz? Ki készítette azokat? Lehet-e egy fénykép hiteles forrás?
  Irányadás a tanárnak a válaszokhoz:
  A legtöbb ismert kép fekete-fehér, és a nácik készítették őket.

A fényképek a történelmi források egyikének tekinthetők. Úgy, mint más források, ezek is szubjektívek, elfogultak, és talán manipulálták is azokat (fény–árnyék, fókuszálás, vágás, beállítás, stb. használatával). Éppen ezért a fotókat más forrásokkal kell összevetni, hogy így még teljesebb képet kapjunk.
Ebben a részben azért nézzük meg az Auschwitz Album képeit, hogy megtudjuk, mi történt Jákob Lilivel, a családjával és a többi zsidóval, akik Auschwitzba érkeztek. Továbbá elolvassuk néhány túlélő rövid visszaemlékezését, valamint Rudolf Hössét is, aki Auschwitz parancsnoka volt.

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Instagram
 • Pinterest
 • Blog