Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies

Beknopte encyclopedie van de Holocaust

Sugihara, Sempo (1900-1986)

Getto
Japanse consul in Kovno, Litouwen, die Joodse vluchtelingen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Herfst 1939 werd Sugihara consul in Kovno vlak nadat Duitsland was binnengevallen in Polen en het had verslagen. Duizenden Joden vluchtten naar Litouwen dat op dat moment nog een onafhankelijke staat was. In juni 1940 nam de Sovjet-Unie de macht in Litouwen over zodat vele vluchtelingen een manier moesten zoeken om weg te komen.
Begin augustus 1940, een paar weken voordat alle buitenlandse diplomaten het land moesten verlaten, werd Sugihara benaderd door dr. Zorah Warhaftig, de directeur van het Palestina Kantoor van het Joods Bureau in Kovno. Warhaftig legde een ontsnappingsplan aan Sugihara voor waarbij Joodse vluchtelingen naar Curacao zouden reizen, een Caraïbisch eiland onder Nederlands regime waar men geen visum voor nodig had. Om naar Curaçao te komen moesten de vluchtelingen door de Sovjet-Unie en Japan reizen. Dus vroeg Warhaftig aan Sugihara om de benodigde visa te regelen zodat ze door Japan konden reizen. De Sovjetautoriteiten hadden al toestemming gegeven om door de Sovjet-Unie te reizen als ze de visa voor Japan konden regelen. Japan, dat een Duitse bondgenoot was, weigerde toestemming te geven voor het plan. Maar in een vreemde en uitzonderlijke verzetsdaad, besloot Sugihara tegen de wil van zijn regering in te gaan en begon visa te verstrekken. Gedurende de volgende weken deelde hij zo’n 1.600 visa uit en redde daar daar evenzovele levens mee. De meest beroemde vluchtelingen die gebruik maakten van Sugihara’s visa waren rabbijnen in opleiding van de MIR-jesjiva die door Japan reisden naar Sjanghai in China waar ze de rest van de oorlog veilig verbleven.
Eind augustus werd Sugihara Litouwen uitgezet en overgeplaatst naar een ander Japans consulaat. Toen hij terugkeerde naar Japan in 1947 moest hij Buitenlandse Zaken verlaten vanwege zijn daad van ongehoorzaamheid in 1940. In 1984 werd Sugihara onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren door Yad Vashem

Met dank aan Yannick Servais voor zijn inzet en bijdrage aan het tot standkomen van deze beknopte encyclopedie.
Encyclopedia of the Holocaust, In Association with Yad Vashem, The Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority, Dr. Robert Rozett and Dr. Shmuel Spector, Editors, Yad Vashem and Facts On File, Inc., Jerusalem Publishing House Ltd, 2000.
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Blog