Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies

Beknopte encyclopedie van de Holocaust

Vernietigingskampen (in het Duits Vernichtungslager)

Nazi-kampen gelegen in bezet Polen, waarvan het enige doel was de Joden die daarheen werden gebracht te vermoorden. In totaal werden ongeveer 3,5 miljoen Joden in de vernietigingskampen vermoord als onderdeel van de Endlösung.
De nazi’s begonnen met de systematische massamoord op de Joden toen zij in juni 1941 de Sovjet-Unie waren binnengevallen. In het begin werden honderdduizenden Joden doodgeschoten door Einsatzgruppen en andere eenheden. Maar deze methode bleek al gauw te omslachtig te zijn en de nazi’s probeerden andere moordmethoden te vinden. Spoedig begonnen zij in Auschwitz en andere kampen te experimenteren met gas. Toen deze experimenten gas aanwezen als een doeltreffende techniek, bevalen de nazi’s het herinrichten van vernietigingskampen waar gas kon worden gebruikt. Deze vernietigingskampen werden gebouwd in het door Duitsland in 1939 bezette gedeelte van Polen. Dat waren die in Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II), Chelmno, Belzec, Sobibor en Treblinka. Sommige deskundigen rekenen ook Majdanek daaronder, met zijn 360.000 slachtoffers, omdat enige tijd lang de Joden die daar aankwamen net als in Auschwitz werden onderworpen aan selecties. Chelmno was het eerste vernietigingskamp dat werd opgezet. Het was gelegen in de buurt van Lodz en werd op 8 december 1941 in gebruik genomen. In de zomer van 1944 werd het ontmanteld. De slachtoffers werden gedood in gasvrachtwagens; ongeveer 320.000 mensen werden daar vermoord.
Auschwitz was zowel een concentratiekamp als een vernietigingskamp. Het gedeelte waar de mensen werden omgebracht bevond zich in Birkenau. Het werd opgezet in maart 1942 en gesloten in november 1944. Ongeveer een miljoen Joden werden vermoord in de gaskamers van het kamp, waarin zyklon B werd gebruikt. Bovendien werden er tienduizenden Zigeuners en krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie omgebracht.
Belzec, Sobibor en Treblinka werden in 1942 opgezet in het kader van de Aktion Reinhard. Belzec was in werking van maart tot december 1942, gedurende welke tijd 600.000 Joden daar de dood vonden; Sobibor was in bedrijf van april 1942 tot oktober 1943, in welke tijd 250.000 gevangenen de dood vonden. Treblinka was in werking van juli 1942 tot augustus 1943, en in die periode werden 870.000 mensen vermoord. Degenen die in deze kampen omkwamen stierven door verstikking met koolmonoxide.

Met dank aan Yannick Servais voor zijn inzet en bijdrage aan het tot standkomen van deze beknopte encyclopedie.
Encyclopedia of the Holocaust, In Association with Yad Vashem, The Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority, Dr. Robert Rozett and Dr. Shmuel Spector, Editors, Yad Vashem and Facts On File, Inc., Jerusalem Publishing House Ltd, 2000.
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Blog