Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies

Beknopte encyclopedie van de Holocaust

Drancy

Verzamel- en gevangenkamp voor Franse Joden, gelegen in een noordoostelijke wijk van Parijs. Vanaf Drancy werden Joden naar dwangarbeiders- en vernietigingskampen gestuurd. Het kamp werd opgezet in augustus 1941 en bevrijd in augustus 1944. er konden 4.500 gevangenen in worden ondergebracht; in totaal passeerden ongeveer 70.000 gevangenen de poorten.
Drancy werd bestuurd als een nazi-concentratiekamp, maar stond tot 1 juli 1943 onder Frans gezag (onder toezicht van de Duitse Veiligheidspolitie en Veiligheidsdienst). De voedselrantsoenen waren klein, maar de gevangenen werden geholpen door het Rode Kruis en Frans-Joodse organisaties. Op 2 juli nam Alois Brunner een SS-officier, de leiding van kamp over. Tijdens zijn bestuur ging de toestand van de gevangenen hard achteruit en namen de deportaties naar Auschwitz toe. Van juni 1942 tot juli 1944 vertrokken 64 transporten met 61.000 Franse, Poolse en Duitse Joden uit Drancy – 61 naar Auschwitz en drie naar Sobibor.
Ondanks de verschrikkelijke toestand in Drancy ging het culturele en godsdienstige leven door. De Joodse feestdagen werden gevierd in een synagoge die in 1941 was gebouwd en vele gevangenen woonden ondanks het verbod van de Duitsers regelmatig sabbatdiensten bij. Er werd een school ingericht, er werden boeken naar het kamp gebracht en er werden culturele avonden gehouden.
Op 17 augustus 1944, toen de geallieerden Parijs hadden bereikt, werd Drancy bevrijd.

Met dank aan Yannick Servais voor zijn inzet en bijdrage aan het tot standkomen van deze beknopte encyclopedie.
Encyclopedia of the Holocaust, In Association with Yad Vashem, The Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority, Dr. Robert Rozett and Dr. Shmuel Spector, Editors, Yad Vashem and Facts On File, Inc., Jerusalem Publishing House Ltd, 2000.
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Blog